Veel meer hartproblemen in 2040

Het aantal mensen in Nederland dat lijdt aan hart- en vaatziekten, stijgt de komende 25 jaar aanzienlijk.

Dat verwacht het RIVM, na een onderzoek dat werd gedaan in opdracht van de Hartstichting. Oorzaak? Een ongezonde leefstijl, waar roken een groot aandeel in heeft.

In 2011 waren er 850.000 mensen in Nederland die een hartaanval of beroerte hadden gehad, of lijden aan hartfalen. In 2040 zullen er volgens het onderzoek 1,4 miljoen mensen met dezelfde problemen kampen.
De onderzoekers berekenden die getallen aan de hand van bevolkingsprognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ze keken vooral naar gegevens over het aantal rokers, het aantal mensen met hart- en vaatziekten, overgewicht, te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte in 2011. Door die cijfers door te rekenen in de te verwachten bevolkingsgroei (in 2040 zou de Nederlandse bevolking naar verwachting met een miljoen mensen gestegen zijn) kwamen ze uit op deze resultaten.

Als alle rokers zouden stoppen met roken, zou dat al 320.000 patiënten in 2040 schelen. Door het op peil krijgen van de bloeddruk, scheelt dit nog eens 360.000 patiënten. Maar ook mildere maatregelen, zoals gezonder eten, meer bewegen en minder roken, boeken al veel gezondheidswinst

Reageer reacties (0)
LEES MEER...