Verband lichaamsvet en borstkanker ontdekt

De hoeveelheid lichaamsvet van een vrouw heeft invloed op haar kans om borstkanker te ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Het gaat dus niet alleen om het buikvet, wat eerder werd gedacht.

Hoofdonderzoeker Evelyn Monninkhof: ‘Uit het onderzoek is gebleken dat voor het verlagen van het risico op borstkanker niet een daling van buikvet het belangrijkst is, maar vooral het totale lichaamsvet. Bijvoorbeeld dus ook het heupvet. Onze volgende stap is onderzoeken hoe vrouwen dit het beste kunnen aanpakken. Welke programma’s op het gebied van voeding en lichaamsbeweging zullen het beste voor hen werken? Zo kunnen ze het risico op borstkanker verlagen.’

Voor het onderzoek werden 243 vrouwen met overgewicht net na de overgang gevolgd voor een periode van zestien weken. In die weken vielen 195 vrouwen vijf tot zes kilo af en bleven de overige 48 op gelijk gewicht. Na die zestien weken zagen onderzoekers een verband tussen een afname in lichaamsvet en een verbetering van de medische factoren die met borstkanker samenhangen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...