Verbod designerdrugs in België

Een besluit van de Belgische regering maakt designerdrugs illegaal. In België zijn de middelen niet verboden, omdat de chemische formule net iets anders dan bijvoorbeeld xtc en MDMA is.

De maatregel stelt politie, douane en justitie in staat om de middelen te bestrijden. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block is dit hard nodig. ‘In het belang van de volksgezondheid moeten we dit soort nieuwe drugs zo snel mogelijk van de markt halen. We moeten tragische situaties zoals overdosissen of verslavingen vermijden’, vertelt De Block.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er voor de zomer al zes Belgen overleden door het gebruik van designerdrugs. Dit staat gelijk aan het totaal aantal doden in de afgelopen vijf jaar. De groei zou te wijten zijn aan de groeiende populariteit van de synthetische opioïde fentanyl, die bij operaties als verdovingsmiddel wordt gebruikt.

De drug staat nu samen met amfetamines, cathinones en synthetische cannabinoïden op de lijst van verboden stoffen. Daarnaast wordt ook GBL, het hoofdbestandsdeel van vloeibare xtc, verboden. Het is voor het eerst dat meerdere verboden middelen tegelijk in de Belgische wet komen. In het verleden moest de regering alles apart toevoegen.

Datum: 27-09-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...