De SP heeft een motie ingediend om een eind te maken aan internetreclames die online gokken aanprijzen. Deze motie is aangenomen.

Demissionair minister voor rechtsbescherming Franc Weerwind van D66 zag een onlinereclameverbod niet zitten. Hij wilde eerst een evaluatie afwachten. Maar volgens SP-kamerlid Michiel van Nispen was het niet nodig om te wachten omdat de negatieve gevolgen van het online gokken al zichtbaar zijn. Na het openen van de onlinegokmarkt was 61 procent van de gokkers nieuw. Zij gokten nog niet voor de legalisering.

Een stap vooruit
Van Nispen liet aan het Nederlands Dagblad weten blij te zijn met het verbod: ‘Van het gereguleerde gokken is in 2021 een gokmarkt gemaakt. En deze markt is door en door ziek. Elke dag dat deze bedrijven door kunnen gaan met hun foute praktijken, raken er meer mensen verslaafd aan gokken. Een verbod op onlinegokreclames is weer een stap vooruit naar een land zonder foute gokbedrijven.’ Naast de SP stemde ook GroenLinks-PVDA, NSC, CDA en CU voor de motie.

Eerdere maatregelen
Onlangs nam de Kamer ook een motie aan om een financieel limiet te stellen voor alle onlinecasino’s. Reclames voor online gokken op televisie, posters en bushokjes werden al eerder aan banden gelegd. Ook is er sinds 1 juli 2023 een verbod op ongerichte reclames voor online gokken, om groepen te beschermen tegen de risico’s op een verslaving.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...