Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) zet virtual reality in als hulpmiddel voor mensen met een pijnstillingverslaving. De VR-bril traint het lichaam en brein om zo de chronische pijn te bestrijden.

De hoeveelheid aanmeldingen bij VNN in korte tijd, was voor de organisatie de aanleiding om te zoeken naar een nieuw hulpmiddel bij pijnbestrijding. Via de pijnpoli van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) kwam de VNN terecht bij het VR-programma van Reducept. 

Het VR-programma

Lucie Manden, verpleegkundig specialist ggz bij VNN, legt in het kort het VR-programma uit: ‘Door de VR-bril train je je brein om de pijn onder controle te houden. Je wordt door de zenuwbanen, het ruggenmerg en de hersenen geleid. Ondertussen krijg je educatie over wat pijn is en hoe dit werkt.’ Het programma zorgt er niet voor dat je in herstel raakt. Afbouwen van pijnmedicatie is het voornaamste doel. 

Eerste resultaten lovend

Eerder dit jaar heeft er in Leeuwarden een proef met de VR-bril plaatsgevonden. ‘De eerste resultaten zijn gekleurd vanwege corona’, aldus Manden, ‘desondanks zijn ze wel lovend. Uit deze proef bleek dat de mensen hun pijn onder controle hielden.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...