De overheid moet een moderne en realistische visie op verslavingszorg ontwikkelen. Daarnaast is er behoefte aan een meer proactieve opstelling. Dat is één van de uitkomsten van het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer van afgelopen 3 december. Het huidig drugsbeleid van het ministerie zou verouderd en weinig innovatief zijn. Staatssecretaris Van Rijn van VWS gaf aan dat er in de zomer van 2015 een visiedocument over verslavingszorg wordt uitgebracht.

Van Rijn erkende dat er een groot taboe rust op verslaving. Dat is de reden voor het zogeheten ‘treatment gap’ (mensen doen geen of te laat beroep op professionele hulp).  ‘Met preventie en voorlichting moet geprobeerd worden dit op te vangen.

Er werd tijdens het Algemeen Overleg nog niet ingegaan op het in oktober verschenen rapport over de verslavingszorg van Zorginstituut Nederland (ZiN). ZiN heeft de effectiviteit van verslavingsbehandeling onderzocht. Minister Schippers van volksgezondheid zal binnenkort in een beleidsreactie ingaan op dat rapport om zo goed het gesprek met verzekeraars aan te kunnen gaan.

 

Reageer reacties (1)

Hans Rijneveld(10. december 2014)

Hoe heet dat rapport van het Zorginstituut en is dat vrij toegankelijk. Misschien iets voor m'n column

LEES MEER...