Voorschot op Vlaams alcoholplan

In België wordt al jaren gesteggeld over het alcoholplan: een breed pakket aan richtlijnen rondom alcoholgebruik en –verkoop. Deze week zou eindelijk de definitieve versie naar buiten komen, maar minister De Block van Volksgezondheid heeft laten weten dat er nog geen akkoord is. In plaats daarvan komt ze met een eigen set eerste maatregelen.

De maatregelen van minister De Block zijn voor een groot deel op jongeren gericht. Zo wil ze meer controle op leeftijdssloten van drankautomaten en een strenger toezicht op alcoholreclames die zich richten op minderjarigen. Een andere maatregel die De Block voor ogen heeft, is een campagne om zwangere vrouwen en hun zorgverleners beter in te lichten over de gevaren van alcohol voor en tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode.

Deze maatregelen kunnen voor een deel meteen uitgevoerd worden. De Block: ‘Ik voer de maatregelen uit waartoe ik bevoegd ben en voeg er nog een paar nieuwe aan toe. Hopelijk nemen overheden op andere bestuursniveaus nu ook hun verantwoordelijkheid.’ Coalitiepartner CD&V is het er alvast niet mee eens: zij vinden deze eerste maatregelen niet ver genoeg gaan en teveel op jongeren gericht.

Het alcoholplan ligt al jaren op de plank, omdat de politiek het niet eens kan worden. In oktober werd een definitieve versie al afgekeurd en uitgesteld tot voorjaar 2017. Door De Block voorgestelde maatregelen konden eerder rekenen op kritiek. Zo zei Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs (VAD): ‘Minister De Block denkt aan de alcoholindustrie, niet aan de gezondheid.’

Datum: 27/03/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...