Vroege stress verhoogt risico op verslaving

Het doorstaan van zeer stressvolle situaties in de eerste vijf jaar van een leven, geeft een hoger risico op verslaving aan marihuana op latere leeftijd. Dat concluderen onderzoekers aan de Universiteit van Texas.

In het onderzoek deden zware marihuanagebruikers mee en zij werden getest op hun vroegere stressniveau, het huidige en ze werden ook getest op depressies en angststoornissen.
Het bleek dat mensen die op latere leeftijd stress ondervonden en daarbij ook een depressie of angststoornis hadden, meer risico liepen op problematisch marihuanagebruik.
Bij mensen die in hun jonge jaren al veel stress hadden – bijvoorbeeld door geweld, ernstige ziekte of de dood van een dierbare – was het risico op verslaving sowieso hoger, ook zonder verdere diagnoses.

De meeste mensen zijn er op gemaakt om stress te doorstaan, zonder daar verdere gezondheidsproblemen door te krijgen. Bij kinderen is dit echter nog niet goed ontwikkeld en hun stresstolerantie ligt dus veel lager dan bij volwassenen. Hersenonderzoek wees uit dat structuren in delen van het brein – die verantwoordelijk zijn voor het omgaan met stress en reguleren van emoties – ongewoon onderontwikkeld zijn, bij mensen die in hun jonge jaren langdurig aan stresssituaties zijn blootgesteld.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...