De dagen voor de menstruatie zijn vrouwen die last hebben van PMS verslavingsgevoeliger. Zij hebben de dagen voor hun menstruatie dus meer zucht naar middelengebruik. Dat concludeert verslavingsarts Rouhollah Qurishi in zijn promotieonderzoek.

Een vrouwelijke patiënt van Qurishi gaf aan meer zin te hebben in heroïne de dagen voordat ze ongesteld zou worden. Op die manier kwam de verslavingsarts tot het onderwerp van zijn onderzoek: de causaliteit tussen middelgebruik en PMS. Door de uitkomsten van het onderzoek kan de verslavingszorg nu rekening houden met de menstruatiecyclus van vrouwen. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over het toedienen van meer methadon de dagen voor de menstruatie.

PMS en verschillende middelen

Er liggen meerdere focussen in het onderzoek: zo wordt er een verband gezocht tussen PMS en; nicotine, opioïden, GHB en alcohol. Voor elk middel is genoeg bewijs verkregen om te concluderen dat er wel zeker een verband is, bij de een meer dan bij de ander. Qurishi geeft wel aan dat er nog geen precieze reden is gevonden voor het verband. Daar zal meer onderzoek voor gedaan moeten worden.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...