VVD zet vraagtekens bij vragen over alcohol, drugs en seks

‘GGD moet stoppen met het stellen van seksvragen aan pubers’, zo kopt de website van VVD Tweede Kamerlid Brigitte van den Burg. Zij vraagt zich af hoe het kan dat aan jongeren zulke persoonlijke vragen worden gesteld en wat Staatssecretaris  van Rijn daar aan gaat doen.
Aanleiding is een lijst met vragen die de GGD in een onderzoek stelt aan scholieren. Daarin wordt onder andere gevraagd of de jongeren al seks hebben en of ze dan met condoom vrijen. Ook worden er vragen gesteld over mishandeling thuis, alcohol- en drugsgebruik en gamen.

‘Het gaat niet alleen om de expliciete seksvragen, het gaat ook om andere dingen’, zo stelt een woordvoerder van de VVD vanuit de Tweede Kamer. ‘Ten eerste weten wij en de kinderen aan wie de vragen worden gesteld niet waar de resultaten voor gebruikt worden. Ten tweede geloven we niet dat kinderen eerlijk zullen antwoorden op zulke vragen, omdat ouders de lijsten ook in zouden kunnen zien.’ Daarnaast is de VVD van mening dat het stellen van zulke vragen thuishoort in de opvoeding bij ouders en niet bij de GGD.
 
Volgens GGD Nederland is dit onderzoek juist noodzakelijk om Nederlandse jongeren gezond te houden. De vragen zouden gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten en opgesteld door gezondheidsonderzoekers van GGD en in samenwerking van het RIVM. Een woordvoerder van GGD stelt dat de gegevens vertrouwelijk behandeld worden: ‘De jongeren krijgen zelf inzicht in hun eigen dossier en daarnaast mogen alleen zorgverleners die de jongere in zorg heeft de gegevens inzien.’
‘Het is een taak van Jeugdgezondheidszorg om de gezondheid van de jeugd te bewaken en te bevorderen, daarvoor zijn dit soort onderzoeken en vragen noodzakelijk.’  

Feit is dat jongeren tot achttien jaar uberhaupt niet mogen drinken. Een onderzoek naar hoe vaak dat nog wel gebeurt lijkt dus gewenst om meer preventie te kunnen bieden.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...