Waarom stoppen zo moeilijk is

Wetenschappers denken te weten waarom het voor alcoholisten zo moeilijk is om te stoppen met drinken. Alcohol tast net dat gedeelte van het brein aan waar de impulsbeheersing wordt geregeld. Hoe meer alcohol, des te groter de schade.

Voor het onderzoek werden hersenscans van alcoholisten en lichte drinkers met elkaar vergeleken. De scans van alcoholisten lieten schade aan de witte stof in de frontaalkwab zien. Deze witte stof zorgt voor verbindingen tussen deze kwab en de rest van het brein. De frontaalkwab is betrokken bij verschillende functies als impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, sociaal gedrag, plannen en probleemoplossing. Door overmatig alcoholgebruik wordt onder andere de impulsbeheersing aangetast, terwijl dat hard nodig is om abstinent te worden en blijven.

Professor Catherine Brawn Fortier zegt: 'De gedeeltes van het brein die mogelijk het belangrijkst zijn om te beschermen tegen overmatig drinken, worden juist beschadigd door dat gebruik. Hoe meer alcohol, des te moeilijker het dus wordt om te stoppen.'

Ook bij matige drinkers was schade te zien, maar in mindere mate.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...