Wacht niet met goede voornemens

Het is december, de maand van de jaarlijsten en de maand van het plannen van goede voornemens. Misschien staat stoppen met roken wel in jouw lijstje met goede voornemens, maar wacht niet tot het nieuwe jaar!

Volgens Dr.Christine Whelan, professor aan de universiteit van Wisconsin-Madison, is het niet verstandig om tot 1 januari te wachten met je goede voornemens. Het is beter om vanaf dit moment alvast te gaan minderen, dan van de een op de andere dag volledig proberen te stoppen.

‘Zo’n deadline stellen is niet zonder gevaren’, aldus de professor. Zij stelt dat we onszelf zo nog een kans geven om ‘helemaal los te gaan’, dit is dus niet de beste manier om het aan te pakken. Dit geldt niet alleen voor roken, maar ook voor bijvoorbeeld gezonder willen leven. In de periode tussen november en 1 januari eten we meestal ook niet al te gezond, dit zorgt ervoor dat je al verder van je doel bent verwijderd. Dit maakt het moeilijker om ‘het vanaf 1 januari helemaal anders aan te pakken’.

Het is verstandiger om kleine stapjes te zetten en om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. ‘Gebruik bijvoorbeeld vandaag om jezelf al rustig op het juiste pad te helpen door alvast die kleine stapjes te nemen. Zo zorg je zelf voor een nog succesvoller nieuwjaar.’ Het is niet makkelijk om plotseling vandaag al te gaan minderen, daarom heeft Whelan een aantal tips:

 

  1. Vraag jezelf af waarom je met jezelf deze voornemens hebt afgesproken
    ‘Nadenken over waarom je wilt stoppen of gezonder wilt leven kan enorm helpen. Dit zorgt ervoor dat je het gewenste resultaat behaalt’, aldus Whelan.

  2. Stel duidelijke eisen op
     Volgens Whelan helpt het om je doelen voor jezelf op te schrijven, zo zal je je beter er aan houden. Zorg er wel voor dat je niet al te hoge eisen aan jezelf stelt, het moet wel realistisch blijven.

  3. Stel anderen op de hoogte van jouw goede voornemen
    Zo kunnen zij er ook rekening mee houden en je eventueel helpen. Het kan ook erg handig zijn als je iemand vindt die ook graag wilt stoppen met roken, zo kunnen jullie elkaar blijven motiveren.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...