Wachtlijsten verslavingszorg minder lang dan overige ggz

De wachttijden van de ggz voldoen nog niet aan de norm, maar binnen de verslavingszorg en behandeling voor eetstoornissen zijn deze tijden minder lang. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de ggz geldt een norm van veertien weken, in de verslavingszorg zijn dat er acht en voor behandeling van eetstoornissen geldt er een wachttijd van dertien weken.

Volgens Jeannette Ooink, communicatiespecialist bij Tactus Verslavingszorg, zou een verklaring kunnen zijn dat meer mensen een beroep doen op algemene ggz. ‘Bij verslaving is de stap waarschijnlijk groter hulp te zoeken en het effect hiervan zijn kortere wachtlijsten.’
Leon de Leijer, communicatieadviseur Novadic-Kentron, vindt deze tijden, ondanks de kortere wachtlijsten in de verslavingszorg, nog steeds veel te lang. ‘Binnen deze zorg telt elke dag, elk uur’, aldus De Leijer.

Deadline niet haalbaar
De NZa meldt dat de wachttijden voor behandeling van geestelijke problemen nog steeds te lang zijn.
Eerder zijn er afspraken tussen brancheorganisaties en verenigingen gemaakt om deze tijden voor 1 juli terug te dringen naar maximaal 14 weken, maar de NZa laat weten dat deze deadline niet gehaald wordt. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zegt dat zorgverzekeraars die de wachtlijsten niet verkorten een boete kunnen verwachten.

11/04/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...