Weer blijkt: jong drinken, meer problemen later

Adolescenten die voor hun 17e jaar wekelijks alcohol drinken, hebben twee tot drie keer meer kans op bingedrinken, rijden onder invloed, alcoholproblemen en alcoholverslaving op volwassen leeftijd in vergelijking met leeftijdsgenoten die niet drinken. Vooral regelmatig drinken bleek veel invloed te hebben, meer dan ‘incidenteel grote hoeveelheden drinken’ en andere alcohol-indicatoren.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 9453 adolescenten in Australië en Nieuw-Zeeland, gepubliceerd in het internationale tijdschrift Addiction. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van UNSW Sydney. Zij volgden jonge mensen van 13 tot 30 jaar oud.

Volgens hoofdauteur Dr. Edmund Silins moet er in voorlichtingsboodschappen evenveel aandacht besteed worden aan de frequentie van drinken als aan de hoeveelheid die wordt geconsumeerd. Verder vindt hij dat de resultaten eens te meer aangeven dat het uitstellen van drinken grote voordelen heeft voor de volksgezondheid: ‘Het ontmoedigen of uitstellen van alcoholgebruik tijdens de adolescentie heeft waarschijnlijk aanzienlijke voordelen op volwassen leeftijd, in de zin van het voorkomen van schadelijk drinkgedrag dat de gezondheid en het welzijn negatief beïnvloedt.’

Datum: 16/07/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...