Welkom terug verslavingsarts, vaarwel hoofdbehandelaar

De hoofdbehandelaar in de geestelijke gezondheidszorg moet worden vervangen door een regiebehandelaar. Goed nieuws voor de verslavingsarts want die was door de oude regeling buitenspel gezet.

Iedere zorgverlener met een academische achtergrond, BIG-registratie en relevante werkervaring kan verantwoordelijk worden voor het zorgproces van een cliënt. Dat is de uitspraak van de commissie Meurs naar aanleiding van de onrust in het toewijzen van de verantwoordelijkheid voor geestelijke hulpverleners. De regiebehandelaar wordt aanspreekpunt, stelt het werkplan op, laat dat uitvoeren en evalueert. De competenties van zo’n behandelaar worden vastgelegd in een kwaliteitsinstituut. Welke zorgverlener voor welke cliënt geschikt wordt, is afhankelijk van de situatie.

Met de hulp van de zorgverzekeraars oogt de commissie de verschillende (financiële) belangen van de betrokken partijen op te lossen. De overheid, zorgverzekeraars, behandelaars en hulpbehoevende mensen denken al enige tijd verschillend over de invulling van de functie van behandelaars die verantwoordelijk zijn voor het zorgproces van een cliënt. Hierin zijn financiën en de kwaliteit van de zorg bepalende factoren.

Verzekeraars zaten enkele jaren geleden opgescheept met een verlies van 28 miljoen euro door het uitbetalen van onterechte vergoedingen. Dat leidde tot het faillissement van zorgorganisatie EuroPsyche in 2012 die de onterechte declaraties inde voor onder meer hypno- en homotherapie.

Om die situaties in de toekomst te voorkomen moest de traditionele hoofdbehandelaar van tafel. In 2013 mochten alleen psychiaters en klinische psychlogen de hoofdbehandelaarsrol vervullen, stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een behandelaar met een te grote verantwoordelijkheid bleek financieel te riskant. Zowel de gezondheidszorgpsycholoog als de verpleegkundig specialist waren te laag opgeleid om hoofdbehandelaar te zijn.

Deze beslissing had negatieve invloed op de kwaliteit in de zorg. Jellinek leidt geen verslavingsartsen meer op, in de verslavingszorg worden maatschappelijk werkers ontslagen en psychiaters die nog nooit met verslaving te maken hadden gehad werden opeens naar voren geschoven als hoofdverantwoordelijke voor een behandeling.

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...