Wetsvoorstel tegen dunne modellen afgewezen

Het Franse wetsvoorstel tegen extreem dunne modellen is alsnog verworpen. Het parlement wees het voorstel op grond van discriminatie af.

Vorige week maakte de Franse regering bekend dat ze modellenbureaus die werken met extreem dunne modellen willen bestraffen. Indien de bureaus zich niet aan de wet houden, riskeren ze een boete van maximaal 75 duizend euro of een gevangenisstraf.  Het wetsvoorstel was een reactie op het gemiddelde gewicht van modellen in Frankrijk. Met behulp van een medische verklaring van het BMI zouden de modellenbureaus te dunne modellen kunnen weren. Politicus Olivier Véran, die het wetsvoorstel schreef, wil de gezondheid van mensen niet in gevaar brengen door de commercialisering van ondergewicht.

Toch is de wet niet aangenomen. Het voorstel zou mensen met een laag lichaamsgewicht discrimineren en dat is in strijd met de grondwet. Ondergewicht zou namelijk geassocieerd worden met anorexia. Dunne vrouwen die geen anorexia hebben, worden negatief bejegend of belachelijk gemaakt vanwege hun lichaam. Daarnaast ontstond er veel kritiek op de medische verklaring van het BMI dat elk model bij zich moet hebben. Het BMI zegt volgens critica niks over de gezondheid van een model.

Olivier Véran gaat zijn wetsvoorstel herschrijven, zodat er toch een wet komt tegen dunne modellen. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...