Zie jezelf als ‘niet-roker’ om te stoppen

Als je jezelf ziet als een niet-roker, is het makkelijker om te stoppen met roken. Dat ontdekte Eline Meijer, wetenschapper aan de Universiteit Leiden. De kans op een terugval is namelijk groter als je jezelf als roker blijft beschouwen.

Onderzoek naar de identiteit van rokers werd eerder al gedaan; maar een onderzoek naar de identiteit van niet-rokers is nieuw. Want waarom zie je jezelf als roker? En hoe beïnvloedt een identiteit je gedrag? Eline Meijer: ‘Ik kwam erachter dat de identiteit van een roker in de loop van de tijd kan veranderen van roker naar niet-roker. Ex-rokers zien zichzelf vaak niet meer als roker. Zij identificeren zich als een niet-roker. Als ex-rokers hun nieuwe identiteit als niet-roker aannemen, is er meer kans van slagen om blijvend te stoppen. Het is belangrijk om jezelf te blijven tijdens de verandering van rookgedrag en identiteit. Misschien wordt je door gedragsverandering juist wel meer jezelf.’

‘Toekomstige zelf’
Voor veel rokers is deze bezigheid een deel van wie ze zijn. ‘Je kan een nieuwe identiteit zien als een ‘toekomstige zelf’. Zo’n toekomstbeeld kan heel motiverend werken voor gedragsverandering’, zegt Meijer.

Meijer wenst met de resultaten van haar onderzoek meer rokers te kunnen stoppen. Ze wil behandelingen en/of interventies ontwikkelen om niet-rokers te helpen met hun periode van gedragsverandering.

28/11/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...