Het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) van het Verenigd Koninkrijk heeft het gebruik van zuchtremmer nalmefeen goedgekeurd. Het medicijn – dat al een jaar in Nederland voorgeschreven wordt – ziet NICE als effectief.

Nalmefeen wordt voorgeschreven door huisartsen als de patiënt te veel drinkt en wil minderen. De alcoholconsumptie bij mannen moet meer dan 60 gram alcohol per dag zijn en bij vrouwen meer dan 40 gram per dag. De merknaam van nalmefeen is Selincro en dit medicijn wordt voorgeschreven in combinatie met psychosociale ondersteuning. Het tablet werkt zuchtremmend en vermindert het risico dat de patiënt daadwerkelijk gaat drinken.

Professor Carole Longson van NICE vertelt: ‘Wanneer nalmefeen naast psychosociale ondersteuning gebruikt wordt, is het medicijn klinisch en kosten effectief in vergelijking met alleen psychosociale hulp.’ Volgens een studie leidt nalmefeen in combinatie met counseling tot verminderd alcoholgebruik in 61 procent van de gevallen. Het medicijn kost €53,48 voor veertien tabletten en wordt volledig vergoed. Geschat wordt dat het medicijn gemiddeld zestig procent van de dagen ingenomen wordt.

Nederland
Op 25 februari 2013 heeft de Europese Commissie in de hele Europese Unie een vergunning verleend voor het in handel brengen van Selincro. In Nederland wordt het medicijn sinds vorig jaar voorgeschreven door huisartsen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...