D66 wil rookverbod in speeltuin

Als het aan D66 Groningen ligt, zijn alle speeltuinen daar binnenkort rookvrij. Hiervoor pleiten longarts Hester van der Vaart en raadslid van de D66-fractie, Wieke Paulusma.

Roken in speeltuinen zou verboden moeten worden. Paulusma komt met een voorstel naar het college van B&W. Daarin heeft ze het vooral over speeltuinen, maar op lange termijn moeten alle plekken waar kinderen komen, roken verboden zijn.

Verslavingsarts Robert van de Graaf noemt dit nieuws een positief gevolg van zijn Groningse project ‘Rookvrije Generatie’: ‘Als je draagvlak creëert in de samenleving, zoals wij nu doen met al die Groningse organisaties die samenwerken op dit gebied, dan is het ook makkelijker en minder risicovol voor de politiek om er op in te spelen.’

Rookverbod
Door de Algemene Plaatselijke Verordening is het nog niet mogelijk om roken in speeltuinen verboden te maken. Bovendien is een verbod erg moeilijk te handhaven. Daarom wordt er een proef gestart met rookvrij-informatieborden die Het Longfonds beschikbaar stelt. Op die manier is het makkelijker om rokers aan te spreken op hun gedrag.

In de toekomst zien Paulusma en Van der Vaart het liefst nog meer locaties rookvrij. Bijvoorbeeld het rookgedeelte bij ziekenhuizen moet volledig verdwijnen en roken bij sportclubs moet ook verboden worden.

25/04/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...