De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) ging undercover langs verschillende winkels. Bij het grootste deel van die winkels werd bij het kopen van een vape niet gevraagd om een legitimatiebewijs.

De NVWA ging langs bij 51 winkels op verschillende plekken in Amsterdam. Bij dertig van deze winkels werd er niet gevraagd naar identificatie. Voor het onderzoek werd er gebruik gemaakt van 17-jarige testkopers die langsgingen bij verschillende kleine supermarkten, souvenirwinkels en smartshops. Een medewerker van de NVWA kijkt dan toe en grijpt in als dat nodig is.
Hoewel er bij meer dan zestig procent niet werd gevraagd naar ID, is de NVWA niet verrast. Bij eerdere steekproeven bleek ook dat een groot aantal winkels vapes en tabak verkochten aan minderjarigen.

Belang van controle
De overheid streeft naar een rookvrije generatie. Daarom vind het NVWA het heel belangrijk om in te zetten op preventie. Vandaar dat deze controles van groot belang zijn. Om in 2040 rookvrij te zijn is de voorkoming van jongeren die roken en vapen heel belangrijk, aldus NVWA. Het onderzoek vond plaats in de week nadat de overheid bekend maakte dat de verkoop van vapes met smaakjes verboden wordt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...