Ook huisartsen en gemeenten willen aansluiten bij aangiften tabaksindustrie

Gemeenten Amsterdam en Utrecht én het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) willen zich aansluiten bij de aangiften tegen de tabaksindustrie. Onder andere Verslavingskunde Nederland en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis gingen hen voor.

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg wil een statement maken door gemeente  Amsterdam bij de aangifte te voegen. Daarmee inspireert hij Utrechtse wethouder Victor Everhardt; hij liet enkele uren later weten dat hij wil dat ook gemeente Utrecht zich bij de aangifte voegt.

Volgens de woordvoerder van Van der Burg past de aangifte in het beleid van gemeente Amsterdam: ‘Als gemeente vinden we het standpunt van Bénédicte Ficq interessant. Wij zijn voor het verbeteren van de volksgezondheid en het terugdringen van tabaksverslaving is daar een onderdeel van. Roken is slecht voor je en als je verslaafd bent, stop je niet zomaar.’ Wel is het nog de vraag of het juridisch mogelijk is om als gemeente aangifte te doen. Daarover beslist het OM binnenkort. Gemeente Amsterdam en Utrecht zijn tot nu toe de enige gemeenten in Nederland die zich bij de aangifte willen voegen.

Verantwoordelijke huisartsen
NHG vraagt haar 12.000 leden per e-mail toestemming om zich bij de aangifte tegen de tabaksindustrie te voegen. Afhankelijk van de respons sluiten zij zich aan – of niet. In de e-mail schrijft de organisatie het een maatschappelijke verantwoordelijkheid van huisartsen te vinden om verslaving, ziekte en sterfte door roken te verminderen. Ook is het een van de uitgangspunten van de toekomstvisie van NHG om de gezondheidsachterstanden in de bevolking te verminderen.

tweet3

Eerdere aangiften
Als gemeentes Amsterdam en Utrecht en NHG zich aansluiten bij de aangifte, zijn zij nummer 7, 8 en 9 in de rij. Longkankerpatiënt Anne Marie van Veen, die als eerste aangifte deed tegen de tabaksindustrie, wordt momenteel gesteund door het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en het UMCG , Verslavingskunde Nederland, KWF Kankerbestrijding en NTvG. Ze laten zich bijstaan door advocaat Bénédicte Ficq.

08/02/0218

Reageer reacties (0)
LEES MEER...