KWF klaagt tabaksindustrie aan

KWF Kankerbestrijding gaat vier grote tabaksproducenten aanklagen. Volgens KWF worden rokers onjuist voorgelicht over de schade die tabak aanricht. De aanleiding voor KWF is de ‘sjoemelsigaret’. Ook Sick of Smoking en Stichting Rookpreventie Jeugd zijn bezig met aangifte tegen de fabrikanten.

KWF doet aangifte tegen de grootste tabaksproducenten. Imperial Tobacco Benelux, British American Tobacco, Philip Morris en Japan Tobacco International. Er is aangifte gedaan van zware mishandeling met de dood tot gevolg en van valsheid in geschrifte. De valsheid in geschrifte verwijzen naar het opzettelijk manipuleren van verplichte testen die de uitstoot van schadelijke en verslavende stoffen van sigaretten meten.

Sjoemelsigaret
Volgens KWF maken tabaksfabrikanten gebruik van de ‘sjoemelsigaret’. De sigaretten zijn voorzien van minuscule gaatjes. Volgens de testapparatuur van de fabrikant krijgen de rokers door de gaatjes minder gevaarlijk stoffen binnen. KWF stelt dat dit in de praktijk niet zo werkt. Rokers sluiten met hun vingers de gaatjes deels af. Er worden dus meer schadelijke stoffen geïnhaleerd dan de testapparatuur aangeeft.  

Meerdere aangiftes
KWF sluit zich met de aangifte aan bij twee slachtoffers van roken Anne Marie van Veen en Lia Breed, en Stichting Rookpreventie Jeugd die al eerder een zaak tegen de tabaksproducenten hadden aangespannen. Sick of Smoking zet zich ook in tegen roken. Om effect te hebben, zoeken ze meer mensen die zich aan willen sluiten bij Van Veen en aangifte willen doen.

24/03/2017

Reageer reacties (1)

Demeeter Alexander(29. maart 2017)

Ze kunnen beter het Europees parlement vragen om overal een rookverbod te laten ingaan, zeker op de stranden en openbare plaatsen, zelfs in buitenlucht!!

 

Die rokers beseffen Niet wat een stank hun pleziertjes ons aandoen, als je op het strand zit komt de wind van over zee, het hele strand gebeuren snuift mee die vuile rook naar binnen, echt smerig en overantwoord tegenover de medemens en de natuur is dit!! Daarbij gooien zij hun vieze peuken op het zand....van een onsmakelijke verantwoordelijkheid gesproken, je wordt er misselijk van...hier is een wettelijke regeling dringend aan de orde. Maggie, waar ben je? je mag mijn mailadres zeker gebruiken.  demeeter@theherborist.be

LEES MEER...