Antirooklobby krijgt nieuwe rechter op zaak tegen tabaksindustrie

Rechter Jan Wolter Wabeke trekt zich terug. Advocaat Bénédicte Ficq beschuldigde de rechter eerder vandaag van vooringenomenheid als het gaat om roken. Ficq wilde daarom niet dat hij zich als voorzitter van de zittingscombinatie buigt over de zaak tegen de tabaksindustrie en noemt het vertrek 'terecht, opluchtend en uitstekend'.

Wabeke, van het gerechtshof in Den Haag, zou onlangs tijdens een etentje hebben gezegd dat roken ieders eigen verantwoordelijkheid is. Een kennis van Ficq, die daarbij aanwezig was, vertelde haar over de uitspraken. ‘Een kennis, geen cliënt’, benadrukt de advocaat over haar bron. De uitspraak van de rechter staat haaks op de mening van de groep die tegen de tabaksindustrie spant. Ficq: ‘Als dat de opvatting van de voorzitter is die de zaak behandelt, is de schijn van vooringenomenheid gepasseerd en kunnen wij wel inpakken met onze argumenten.’

'Terecht, opluchtend en uitstekend'
Ficq noemt het vrijwillige vertrek van Wabeke ‘terecht, opluchtend en uitstekend'. Nu hoeft ze geen wrakingsprocedure in te dienen. Aanstaande woensdag zou de zaak starten tegen de tabaksindustrie, die volgens vijftig aangevers vervolgd moet worden voor moord en doodslag. Het gerechtshof schrijft in een persbericht dat er waarschijnlijk geen vertraging op de procedure komt. Ficq betwijfelt dat. 'Er komt nu een nieuwe rechter en ik wil graag een rechter hebben die zich goed heeft ingelezen.' De advocaat vraagt daarom hoogstwaarschijnlijk uitstel van de zaak.

Aangifte
De advocaat deed in september 2016 aangifte namens twee longkankerpatiënten tegen vier tabaksproducten. Verschillende artsen, ziekenhuizen en de verslavingszorg sloten zich bij die aangifte aan. Volgens deze antirooklobby zijn sigaretten doelbewust zo ontworpen dat consumenten snel verslaafd kunnen raken.

24/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...