Twee ziekenhuizen doen aangifte tegen tabaksindustrie

Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) in Amsterdam en Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doen aangifte tegen de vier grote tabaksfabrieken in Nederland. Ze doen dit wegens het aanwakkeren van tabaksverslaving en de gevolgen: kanker en vroegtijdig overlijden.

Het AVL ziekenhuis richt zich bij de aangifte op de ‘sjoemelsigaret’. Rokers inhaleren daarmee tot drie keer meer schadelijke stoffen dan het maximum dat is opgenomen in de Tabakswet, zonder dat ze dit zelf weten. Het UMCG meldde vanmorgen dat het zich heeft aangesloten bij de aangifte van het AVL. Volgens bestuursvoorzitter Jos Aartsen moeten alle universitair medisch centra zich bij de aangifte voegen.

Eerdere aangiften
AVL noemt de handelwijze van de tabaksindustrie mishandeling en sluit aan bij eerdere aangiften van onder meer longpatiënt Anne Marie van Veen en KWF Kankerbestrijding. Van Veen is razend enthousiast: ‘Fantastisch! Hier had ik alleen maar van durven dromen. Als het OM nu niet over de streep gaat, weet ik het ook niet meer.’

Truc
Het AVL laat zich net als de anderen bijstaan door advocaat Bénédicte Ficq. Volgens Ficq weet de tabaksindustrie al jaren van de truc en brengt daarmee bewust levens in gevaar. Het OM beslist binnenkort over vervolging van de aangiften. Mocht justitie tot strafvervolging overgaan, zou dat de eerste keer in de wereld zijn dat tabaksfabrieken strafrechtelijk worden vervolgd.

Stigma doorbreken
Het AVL is erkend als een van de tien beste kankerbestrijders ter wereld en wil een einde maken aan het stigma dat ‘ziek worden door roken de eigen schuld is van de rokers’.  René Medema, voorzitter van de raad van bestuur, zegt in Het Parool: ‘Wij weten hoe zwaar deze verslaving is en dat is echt niet puur de schuld van de roker zelf.’  Het ziekenhuis noemt de strijd tegen kanker ‘dweilen met de kraan open’ zolang tabaksproducenten moedwillig mensen verslaafd maken.

01/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...