Water

Mijn oma maakte wel eens een opmerking over iets dat zou gaan gebeuren, want dat 'voelde ze dan aan haar water'.Wat voor water en waar dat dan mocht zitten heb ik mij als kind altijd afgevraagd. Nu was mijn oma niet één van de slankste, dus ergens moest dat water zich in haar lichaam ophouden. Het fascineerde mij, want wat ze daar voelde kwam wel erg vaak uit.

Het nieuwe jaar is begonnen en we mogen ons weer 365 dagen lang druk maken over van alles, zo ook ik. Zoonlief gaat na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs, de volgende stap in het loslaten van je kind. Een aantal van zijn vrienden hebben deze stap al gemaakt en dragen nu de naam brugpieper. Ze zijn anders geworden. Ze zijn ineens een stuk langer, waar ik gretig gebruik van maak als er iets uit het bovenste keukenkastje gepakt moet worden, ze hebben de baard in de keel, meisjes zijn opeens heel belangrijk en de jeugdpuistjes verspreiden zich als een olievlek over hun gezicht, wat de meisjes dan weer niet leuk vinden. Waar ik een beetje van schrok is dat één van de knullen zei: 'ik probeer niet te roken'. Duh! Ik voel me dan geroepen om enig advies te geven, maar realiseer dat ik volledig de plank mis sla omdat ik ook rook. En dan de smartphone, het heilige magische apparaat dat een verlengstuk van hun lijf is geworden. En dat geldt voor meer mensen! Facebook, whatsapp, Viber, het zijn allemaal apps die vele levens beheersen. De godganse dag online om alles met de wereld te delen. Kinderen van zes lopen al met zo’n ding. Zoonlief heeft nog een simpele telefoon met als doel: bellen! Daar is zo’n ding toch voor? Hij is wel één van de weinige hoor. Als hij straks naar het voortgezet onderwijs gaat, krijgt hij ook een smartphone, anders valt hij als brugpieper buiten de boot en dat wil je als ouder niet…Zucht!

Het nieuwe jaar is dus begonnen en ik zou wel willen weten hoeveel mensen zich hebben voorgenomen om te stoppen met iets. In de detox klinieken is er extra ruimte gemaakt voor gameverslaafden. Ik denk dat er nog een nieuwe groep bij gaat komen: smartphone verslaafden. Dit gaat dit jaar een groot probleem worden, voor tieners/jongeren en voor volwassenen. Hoe ik dit weet? Dat voel ik aan m’n water, net als mijn oma, al weet ik nog steeds niet waar het zit.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...