Best even raar toch? En als dat waar zou zijn, waar gaat het dan wel over?
 
Het gaat niet over eten en het gaat ook niet om er mooi uit willen zien in een rokje als je voor de spiegel staat of dat je er per se uit wil zien als een supermodel. Het gaat niet om de wens dat alle jongens en mannen hun hoofd omdraaien als je langsloopt over straat. En denk maar niet dat mensen trots zijn als ze het kleinste kledingmaatje passen in een kledingwinkel of lachend naar de kassa lopen met hun nieuw verworven XXS kledingstuk wat het buurmeisje van twaalf ook zou kunnen dragen. En dat geldt ook voor mensen met een Binge Eating Disorder. Ook zij zijn niet trots op de hoeveelheid eten wat ze in kort tijdbestek naar binnen kunnen werken en ze zijn al helemaal niet blij met hun lichaam wat zo groot en onhandig is geworden dat traplopen al liters zweet kost. 

Maar waar gaat een eetstoornis dan wel over?

Een eetstoornis gaat over het hebben van een zeer laag zelfbeeld en weinig tot geen zelfvertrouwen hebben. Het is een gevecht  tussen controle en angst en een langzame manier van zelfmoord plegen. Je bent verloren in een obsessie en continue bezig met het wegen en tellen van rijst, nootjes en alles dat je mond betreedt. Je draagt geheimen, leugens en schaamte met je mee. Schaamte over wie je bent, je lichaam en het gedrag wat je probeert te verbergen. Het gaat werkelijk over angst, over controle en over het wegdrukken van nare gevoelens, pijnlijke herinneringen of trauma's.

Je kunt je toch niet verbergen voor jezelf!

Mensen met eetstoornissen vinden het moeilijk om hun emoties en gevoelens te laten zien en te delen. Het gaat over vermijding, over het ontkennen van verleden en niet kunnen omgaan met het heden en hebben van angst voor de toekomst. Eten (wel óf niet eten) is dé oplossing. Het is de eenzame vriend die zorgt voor afleiding. Maar vroeg of laat kom je jezelf weer tegen en besef je dat je je toch niet kunt verbergen voor jezelf. Een eetstoornis gaat niet over eten. Nooit ben je tevreden met jezelf en je legt de lat zo hoog voor jezelf dat je altijd gedoemd bent om te mislukken en te falen. Dat maakt dat je de eetstoornis nog meer nodig denkt te hebben. Het is tenslotte jouw vriend in eenzame en moeilijke tijden. 

Wat heb je nodig om te genezen van je eetstoornis? 

Net zoals elk mens heb je warmte en liefde nodig, maar dat durf je (nog) niet te vragen. Het gaat over het juist willen niets nodig te hebben en alles zelf willen kunnen. Het gaat over de angst om geraakt te worden en tegelijkertijd wil je niet alleen gelaten worden. Het gaat over je zo klote en negatief voelen dat het eenvoudiger is om alles te vermijden en je obsessief te richten op de hoeveelheid calorieën van een kaasstengel.

Isabelle Plasmeijer (30) is ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen, schrijver, eetstoornis coach en empowerment trainer. Na jarenlang geworsteld te hebben met een eetstoornis staat zij nu sterk in het leven. www.isapower.nl

 

 

Reageer reacties (2)

Eric(05. maart 2015)

Mooi stuk Isabelle.

Wamte en liefde (onvoorwaardelijke) is één, doe er gelijktijdig nog maar wat oplossen/plaatsgeven van achterliggende problematiek en perspectief bij :)

sylvia van steenis(06. maart 2015)

ik ben met 10 dingen gestopt , drugs , medicijnen , roken , alcohol, relatie en sex.

ik merk dat ik me soms gelukkig wil eten en dan kan ik niet stoppen.

ben wel 20 kilo afgevallen en ben van mijn zelf gaan houden.

doe veel aan onderhoud sporten , wandellen, yoga , mediteren en gezond eten.

heb 3 jaar zware medicijnen gebruikt voor schildklier, zins een week gestopt.

heb het gevoel door dat ik geen sex heb , dat ik me doorom gelukkig wil eten.

grtjes sylvia

LEES MEER...