Zowel jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) als ADHD lopen meer risico op het ontstaan van een gameverslaving. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut.

Urenlang TikTok-filmpjes kijken, zichzelf verliezen op Instagram, tussendoor nog even WhatsAppen en een uurtje gamen na school. Geen ongebruikelijk gedrag voor een tiener. Maar jongeren met ASS en ADHD lopen eerder de kans om tegen een zogeheten digitale disbalans aan te lopen, volgens de onderzoekers. Wanneer deze activiteiten andere zaken - zoals met vrienden afspreken - gaan verdringen is er sprake van zo’n digitale disbalans.

Sociaal-emotionele  vaardigheden
De interactie met andere gamers is vaak voorspelbaar, dat spreekt jongeren met ASS aan.  Dat komt waarschijnlijk omdat zij meer moeite hebben met sociaal-emotionele en communicatieve vaardigheden. Deze tieners voelen zich vaker eenzaam. Jongeren met ASS spelen dan ook vaak liever single player games.

Onrustige gedachten
Jongeren met ADHD hebben vaker moeite met hun aandacht vast te houden, zijn impulsiever, kunnen snelle beloningen minder goed weerstaan en hebben last van onrustige gedachten. Daarom hebben deze jongeren het moeilijker om te stoppen met gamen.
Hoe jonger de tieners, hoe kwetsbaarder zij zijn.

Reageer reacties (4)

MweljbWv(28. januari 2022)

BPgYrKoTecdjXNCh

bHdFWkIi(28. januari 2022)

ZsEutwKnpjVx

utprOzWPEFvKn(10. februari 2022)

rHqfuhNVSGRDwy

cwyTpZMmKGBnLkeY(10. februari 2022)

EGUxdqFiowgfWaBy

LEES MEER...