Wens: vroege screening naar longkanker

Longkankerspecialisten uit acht landen willen binnen achttien maanden bevolkingsonderzoek naar longkanker. Dat publiceerden zij in het medisch vakblad Lancet Oncology. Slechts 10 procent van de longkankerpatiënten nu leeft vijf jaar na de diagnose nog. Door vroege ontdekking kan dat percentage stijgen.

Bij de landelijke bevolkingsonderzoeken moeten CT-scans uitgevoerd worden die op longkanker controleren. Bij een CT-scan wordt een röntgenfoto gemaakt die dwarsdoorsneden van je lichaam laat zien. Zo zijn eventuele afwijkingen in de longen al vroeg zichtbaar. De onderzoekers willen dat de screening wordt uitgevoerd onder (ex-)rokers. Longkanker ontstaat in 85 procent van de gevallen door roken.

Meer overlevers
Als longkanker in een vroeg stadium vastgesteld wordt, bespaart dat jaarlijks 2000-2500 levens, zegt een van de hoofdonderzoekers Matthijs Oudkerk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ‘Vroege ontdekking betekent volledige genezing voor ruim 80 procent van de patiënten, op basis van bekende overlevingsgetallen voor deze longkanker-stadia.’

Door (ex-)rokers te scannen voordat er klachten optreden, kan de ziekte vroegtijdig worden opgespoord. Het risico op uitzaaiingen wordt zo minder. Dat blijkt uit een proefbevolkingsonderzoek van het UMCG dat in 2001 gestart is onder 16000 (ex-)rokers.

2,7 miljoen sterfgevallen
Longkanker is de meest dodelijk vorm van kanker. 11000 mensen in Nederland sterven jaarlijks aan longkanker. Wereldwijd staat de teller op 2,7 miljoen sterfgevallen. Dat is bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker.

29/11/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...