Meeste Belgen willen strenger rook- en alcoholbeleid

Een ruime meerderheid in België staat achter het idee om alle alcohol onder de achttien jaar te verbieden en vindt dat roken in het bijzijn van kinderen verboden moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse stichting Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ).

In België geldt een leeftijd van minimaal zestien jaar op het kopen en drinken van alcohol. Zeven op de tien Belgen vindt dat de leeftijd omhoog moet naar achttien jaar. Sterke dranken, met minimaal vijftien procent, voldoen al aan deze maatregel. In openbare ruimtes, op de werkplaats en in de horeca geldt een algemeen rookverbod. Acht op de tien inwoners vindt dat roken ook in het bijzijn van kinderen verboden moet worden.

Aandacht voor gezondheid
Vanaf volgend jaar gaat de overheid meer aandacht besteden aan gezondheid; denk aan preventie van overgewicht en verslaving. Het OZ vroeg ruim duizend Belgen naar hun gezondheidsbelangen. Volgens de studie schatten Belgen zichzelf hoog in: de meerderheid vindt dat de medeburger te weinig inspanning levert om gezond te leven, terwijl meer dan zes op de tien ondervraagden zegt dat ze zelf wél hun best doen.

Overgewicht en obesitas
Ook zwaarlijvigheid is meegenomen in het onderzoek. Veel Belgen zijn te zwaar: 50 procent heeft overgewicht, waarvan 14 procent onder obesitas valt. De helft van de ondervraagden tot 35 jaar zegt meer te gaan sporten bij kortingen op sportabonnementen. Een persoonlijke coach kan op de goedkeuring rekenen van vier op de tien in de middenleeftijd.

04/12/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...