8 tips om clean te blijven tijdens kerst

Vier je je eerste kerst in herstel en ben je bang om terug te vallen? Snappen we. Daarom hebben we speciaal voor jou 8 tips opgesteld om wat meer grip te bieden op je herstel.

1 Bedenk of je wel toe bent aan kerst
Als je bang bent voor een terugval tijdens de kerstdagen, sla ze dan een jaartje over. Je herstel gaat boven alles!

2 Weet wie er voor je klaar staat
Heb je een kerstfeestje- of borrel? Neem iemand mee die je steunt of maak een lijst met telefoonnummers van mensen die je kunt bellen als je het even moeilijk hebt.

3 Bezoek meetings
Fellows kunnen je steunen en kracht geven. Bovendien kan het nuttig zijn om te horen wat zij doormaken tijdens de feestdagen; misschien herken je er dingen van jezelf in.

4 Doe iets voor een goed doel
Doneer bijvoorbeeld speelgoed aan derdewereldlanden of nodig een nieuwkomer op de meeting uit voor een kopje koffie.

5 Wees voorbereid
Houd bijvoorbeeld altijd een glas spa rood vast op een kerstfeest of bedenk wat je gaat zeggen als mensen vragen waarom je geen alcohol drinkt.

6 Vermijd slechte invloeden
Plaatsen en mensen die je kunnen aansporen om weer te drinken of gebruiken hebben geen goede invloed op je herstelproces. Probeer ze dan ook zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

7 Waardeer de kleine dingen
Er zijn veel dingen in je leven waar je dankbaar voor mag zijn; dat je in herstel bent bijvoorbeeld, of de fijne steun van je familie. Vaak maken de kleine dingen het meest gelukkig.

8 Lezerstip!
Ook een feestdag heeft maar 24 uur!

21/12/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...