Gameverslaafden vaker depressief en angstig

Mensen met een gameverslaving lopen een extra hoog risico om andere psychische problemen te krijgen en zijn vaker depressief of angstig dan niet-verslaafden. Dat publiceerde het Amerikaanse blad Journal of Health Psychology.

De resultaten uit het onderzoek laten zien dat een gameverslaving veel gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dan ook dat het aantal mensen dat hulp zocht voor een gameverslaving in Nederland  flink is gestegen: In 2009 zochten 69 mensen hulp, in 2015 537.

Effect op de gezondheid
Dwangstoornissen of psychische problemen, zoals depressie of angst, zijn in 16 procent van de gevallen het gevolg van een gameverslaving. Leeftijd is daarbij niet van belang. Naast bovengenoemde symptomen zijn een verhoogde bloeddruk, pijn aan de polsen en slaapproblemen enkele klachten die kunnen optreden bij een gameverslaving. Ook nervositeit kan optreden waardoor concentratie en zelfcontrole flink afnemen. Daardoor kan iemand impulsiever gaan reageren.

Onderzoeker Halley Pontes zegt in Journal of Health Psychology: ‘Het is belangrijk om met deze resultaten naar buiten te treden, zowel voor zorgprofessionals als voor de maatschappij. Iedereen moet weten wat een gameverslaving inhoud en hoe het effect heeft op onze gezondheid.’ Tijdens de studie werden 130.000 gameverslaafden tussen de 12 en 88 jaar onderzocht. Het werd verricht door onderzoekers van Nottingham Trent Universiteit en de Universiteit van Oulu.

02/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...