Kinderartsen doen aangifte tegen tabaksindustrie

De lijst met aangiften tegen de tabaksindustrie wordt steeds langer: ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) sluit zich aan. Dat zegt de vereniging tegen EenVandaag.

Volgens Noor Rikkers, kinderlongarts en woordvoerder  namens het NVK, hebben kinderen geen stem terwijl ze het grootste slachtoffer zijn van de tabaksindustrie. Dat begint met meeroken en later met zelf roken. ‘Kinderen zijn hun hele leven slachtoffer en dat begint al in de baarmoeder. Jaarlijks overlijden 60 baby’s als gevolg van een rokende moeder tijdens de zwangerschap.’

Verantwoordelijkheid van tabaksindustrie
De longarts vindt dat niet de ouders, maar de tabaksproducenten verantwoordelijk zijn voor het aanwakkeren van verslaving van het kind: ‘Veel ouders willen heel graag stoppen maar kunnen dat niet omdat het een doelbewuste verslaving is. Bovendien begint 80 procent van de rokers op kinderleeftijd en dan heb je nog geen idee wat je doet.’

Eerdere aangiften
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), die zich overweegt aan te sluiten wanneer zijn leden akkoord gaan, verwacht volgende week een definitieve beslissing te nemen. Gemeente Amsterdam en Utrecht willen zich ook bij de aangiften voegen als dit juridisch mogelijk is. Inmiddels hebben het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, het UMCG, Verslavingskunde Nederland, KWF Kankerbestrijding en NTvG zich al bij de aangiften gevoegd.

In september 2016 deed advocaat Bénédicte Ficq aangifte tegen de tabaksfabrikanten die actief zijn op de Nederlandse markt. Dit deed hij namens COPD- en longkankerpatiënt Anne Marie van Veen en namens Stichting Rookpreventie Jeugd.

09/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...