Veel minderjarigen roken ondanks leeftijdsgrens

Het OM vervolgt de tabaksindustrie niet: roken zou een eigen keus zijn en er is een verkoopverbod voor minderjarigen. Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat die leeftijdsgrens niet waterdicht is: een derde van de 16-jarigen koopt sigaretten en tientallen ontwikkelen dagelijks een verslaving.

Volgens het Trimbos-instituut komen er dagelijks 75 tieners bij die een tabaksverslaving ontwikkelen, waarvan het overgrote deel nog maar net 18 jaar is. Vier op de tien sigaretten krijgen minderjarigen van vrienden. Het aandeel van de ouders ligt waarschijnlijk rond de tien procent: dit is niet concreet, omdat de ouders zelf niet altijd op de hoogte zijn van het feit dat de kinderen hun sigaretten roken.
 
Geen legitimatiecontrole
De cijfers vertellen ons dat 2 procent van de 12-jarigen afgelopen maand nog gerookt heeft. Bij 16-jarigen is dat percentage  opgelopen tot 20 procent, waarvan een derde sigaretten uit de winkel meekrijgt en daarmee wegkomt. Van de 12 tot 13-jarigen krijgt 10 procent sigaretten uit de winkel en rookt een procent al dagelijks.
Toen vier jaar geleden de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar verhoogd werd, is het aandeel dagelijkse rokers gehalveerd. Toch kan het voor iemand van 16 makkelijk zijn om tabak te kopen als hij of zij er ouder uitziet: er wordt niet altijd om legitimatie gevraagd.

En de overheid dan?
In onze huidige wetgeving is alleen de verkoop van sigaretten verboden: minderjarigen mogen wel  roken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deelt jaarlijks 176 boetes uit aan winkeliers of horecazaken die sigaretten aan minderjarigen verkopen. In 2016 werden elf ondernemers door deze overheidsorganisaties aangepakt onder het mom van ‘driemaal is scheepsrecht’: wie drie keer de fout in gaat, mag geen tabak meer verkopen. De NVWA concludeert wel dat minderjarigen nu minder vaak sigaretten proberen te kopen dan toen de leeftijdsgrens nog op 16 jaar lag.

28/02/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...