Definitief: Groningen wordt (deels) rookvrij

Een sigaret opsteken op straat: dat kan straks niet meer in Groningen. Groningen wordt als eerste Nederlandse stad deels rookvrij. De meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteren voor. Alleen VVD en SP stemden tegen.

De rookvrije zones komen bij plekken zoals scholen en theaters die hier een verzoek voor indienden. Dat zijn er nu al dertig. Onder deze instellingen hoort ook het academisch ziekenhuis Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ‘Het is natuurlijk hartstikke mooi dat we een rookvrije zone krijgen. Hier hadden we echt op gehoopt’, zegt Woordvoerder Marjolein Bogaards van het UMCG. Bogaards hoopt dat het UMCG vanaf 1 januari 2019 rookvrij is. Het is mogelijk dat er nog meer instellingen een rookvrije zone gaan aanvragen, meldt RTV Noord.

Geen boetes
Niet alleen sigarettenrook, maar ook andere rookgassen zoals uitlaatgassen en barbecues mogen niet meer in rookvrije zones. Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen is het niet te bedoeling om boetes uit te delen als iemand de regel overtreedt om te roken in een rookvrije zone. Mensen zullen elkaar op dit gedrag aan moeten spreken.

27/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...