Meer maatregelen door landen tegen roken

Landen nemen steeds meer maatregelen tegen roken. Dit blijkt uit een nieuw rapport over het internationale tabaksverdrag FCTC dat de World Health Organization (WHO) afgelopen maandag presenteerde.

Door het verdrag verhoogden landen de belasting op tabak, kwamen er rookvrije ruimtes en werden fabrikanten verplicht gezondheidswaarschuwingen op tabaksproducten te zetten. Volgens het rapport verbiedt 85 procent van de VN-lidstaten de verkoop van tabak aan minderjarigen en in 90 procent van de VN-lidstaten is gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes verplicht. Ook heeft een groeiend aantal landen de minimumleeftijd verhoogd voor de verkoop van tabak. Verslavingszorg wordt in twee derde van de landen opgenomen in nationale programma’s. Dat was in 2016 nog maar in 50 procent van de landen.

Nog groei nodig
Hoewel dit allemaal rooskleurig klinkt, roken er volgens de WHO nog 1,1 miljard mensen. 80 procent hiervan woont in ontwikkelings- of middeninkomstenlanden. Het kan volgens de WHO beter als het gaat om de verkoop van tabak via automaten en het verschijnen van nieuwe tabaksproducten. Ook benadrukte het hoofd van het FCTC-secretariaat dat ‘de tabaksindustrie astronomische budgetten inzet om de implementatie van het verdrag te ondermijnen’.

03/10/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...