Beloning helpt bij stoppen met roken

Stoppen met roken is kansrijker als rokers op hun werk een groepstraining volgen en beloond worden. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht.

De onderzoekers verdeelden 600 rokende werknemers van verschillende bedrijven in een onderzoeksgroep en een controlegroep. Alle deelnemers volgden op hun werk een groepstraining en de helft van de deelnemers kreeg na het afronden van de cursus een cadeaubon van 50 euro. Als zij drie maanden later nog steeds gestopt waren met roken, kregen ze nog zo’n cadeaubon. Dat herhaalde zich drie maanden later weer en na een jaar ontvingen de niet-rokers een cadeaubon van 200 euro.

Beloning helpt
Van alle rokers die stopten en een cadeaubon kregen, rookte 41 procent na een jaar niet. 26 procent van degenen die geen cadeaubon kregen, was na een jaar nog rookvrij. ‘Als een bedrijf zijn werknemers een groepstraining om te stoppen met roken aanbiedt, in combinatie met een beloning, dan werkt dat uiterst effectief’, zei Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde, eerder tegen NOS. ‘En daarvoor hoef je niet heel grote bedragen uit te geven. Het gaat om de combinatie van de cursus en een beloning. In een Zwitsers onderzoek waarbij mensen 1600 euro kregen als ze na een jaar nog gestopt waren met roken, maar géén cursus, lukte het nog geen tien procent van de rokers om te stoppen.’

Laagopgeleiden bereiken
Uit de studie bleek dat deze aanpak goed werkt bij mensen uit verschillende inkomensgroepen en opleidingsniveaus. Dat is nieuw, omdat lageropgeleiden met een lager inkomen vaak lastiger te bereiken zijn. ’Er zijn heel veel studies gedaan die laten zien dat het juist bij die groep mensen mislukt. Daarom zijn we ontzettend blij met de uitkomst van onze studie waarin het wél lukt’, zei Van Schayck tegen NOS.

18/10/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...