Alcoholtest bij starten auto kan in 2022 verplicht worden

Vanaf 2022 kan een auto pas gestart worden zodra een blaastest is afgenomen. Als het Europese Parlement dit voorstel van de Europese Commissie goedkeurt kan deze nieuwe regel realiteit worden.

In februari 2018 werd bekend dat er jaarlijks zo’n 5000 verkeersdoden zijn in Europa door alcohol, dat is ongeveer 20 procent van de in totaal 25.300 verkeersdoden in 2017. Hierdoor wil de EU auto’s nog veiliger  maken met als doel om 0 verkeersdoden te hebben in 2050. Er zijn 7 maatregelen voor de veilige auto’s, waarvan het alcoholslot er een is.

Enige effectieve oplossing
Volgens SWOV-woordvoerder Patrick Rugebregt is het alcoholslot momenteel de enige effectieve oplossing. ‘Er is een groep zeer zware en hardnekkige alcoholovertreders. Een rijbewijs afpakken werkt bij hen niet, dan rijden ze verder zonder rijbewijs.
Alcoholsloten waren tot 2015 een maatregel voor zulke overtreders, maar werd toen afgeschaft omdat het naast de andere straffen werd gezien als een dubbele straf, en dat is verboden. Nu wordt het een algemene maatregel voor iedereen en is het geen straf.’

Verkeersdoden in Nederland
In 2015 waren er 621 dodelijke verkeersongevallen waarbij er tussen de 12 procent en 2 procent van de ongevallen alcohol in het spel was. Omgerekend zijn dit 75 tot 140 doden door alcoholgebruik in het verkeer. In 2017 zijn er nieuwe metingen gedaan naar alcoholgebruik in het verkeer, toen reed 1, procent van de 13.000 blazers onder invloed.
‘Het aantal verkeersdoden in Nederland en Europa is hoog,’ zegt Rugebregt, ‘het zou mooi zijn als het alcoholslot dat voor een deel kan verlagen. Ik denk zeker dat dit mogelijk is.’

10/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...