Smartphone app Second Chance herkent overdosis

Een nieuwe smartphone app meet de ademhalingsfrequentie na het gebruik van opioïden en slaat alarm wanneer de ademhaling wegzakt of stilvalt. De app Second Chance is ontwikkeld voor mensen met een opioïdenverslaving in Amerika.

In het wetenschappelijke tijdschrift Sciene Translational Medicine presenteerden onderzoekers van de University of Washington de nieuwe app. Zij hopen dat deze applicatie het aantal doden door opioïdengebruik in Amerika vermindert, waar het aantal doden in de laatste zeventien jaar is verdubbeld.

Het idee is dat de app wordt geactiveerd tijdens het gebruik van de opioïden. De telefoon zal dan onhoorbare geluiden uitzenden die via de borstkas weerkaatsen en terug opgevangen worden. De tijd tussen het ontvangen en verzenden wordt dan omgerekend tot de ademhalingsfrequentie. Wanneer de frequentie onder de zeven ademhalingen per minuut komt, slaat de app alarm. Bijvoorbeeld door een naaste te seinen, zodat die persoon met nalaxon kan komen. Nalaxon is een stof die een overdosis door opioïden kan opheffen. Een tweede optie is dat de smartphone zelf het alarmnummer belt.

De makers van de app proberen nu goedkeuring te krijgen van de Food and Drug Administration (FDA) zodat het ook echt verkocht mag worden. Daarna zal de app uitgebreid worden. Nu waarschuwt de smartphone alleen een extern persoon, in de toekomst zal eerst contact gemaakt worden met de gebruiker en wordt er bij geen reactie hulp ingeschakeld.

Datum: 11/01/2019
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...