CZ mag vergoeding verslavingszorg niet uitkeren via patiënt

Zorgverzekeraar CZ is op het matje geroepen door de rechtbank Zeeland-West-Brabant. De zorgverzekeringsmaatschappij mag de vergoeding voor verslavingszorg niet meer uitkeren via de patiënt.

Wanneer een zorginstelling geen contract afsluit mag de vergoeding niet meer aan de instelling worden betaald, maar aan de patiënt zelf. Dit staat in de nieuwe polisvoorwaarden van het CZ. Het geld wordt direct op de rekening van de patiënt gestort, ook wanneer diegene de zorginstelling wil machtigen om het geld te ontvangen. De rechter heeft besloten dat deze voorwaarde niet geldt voor ambulante verslavingszorg.

In december stuurden ggz-klinieken een brandbrief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin stond dat mensen met een verslaving slecht om kunnen gaan met prikkels. ‘Stel dat iemand met een gokverslaving een maandenlang intensief programma met succes heeft doorlopen,’ zegt Kim Lieuwen, directeur van zorginstelling SGGZ Apeldoorn, tevens een van de aanklagers. ‘Dan krijgt hij op de vooravond van zijn nieuwe leven 20.000 euro op z’n rekening gestort. Dat is niet iemand zorg  bieden, maar iemand de afgrond injagen.’ Daarnaast hebben patiënten vaak te maken met roodstand en schuldeisers. Door de schulden zouden ze alsnog niet kunnen betalen, ook al zouden ze het wel willen.

Volgens het CZ was het de bedoeling dat de verzekerden een belangrijkere rol zouden krijgen. ‘Wij willen dat de verzekerde de rekening ziet,’ zegt CZ-woordvoeder Marie-José van Gardingen. ‘Zo kan de desbetreffende persoon controleren of het aantal uren zorg op de rekening ook daadwerkelijk klopt. Zorginstellingen die geen contract met ons sluiten leveren vaak dure zorg. Wij hebben bij hen weinig handvatten om de zorg betaalbaar te houden.’

15/01/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (1)

Eric van Beel(17. januari 2019)

Is hier de jurisprudentie van? Die zou ik graag ontvangen. Zijn hier wellicht meer soorten ambulante zorgsoorten waarvoor dit geldt.

 

(Het zien van de factuur lijkt mij niet echt een steekhoudende reden. Een zorgaanbieder en client lopen zo meer risico en zorgaanbieder heeft ook minder mogelijkheden tot incasseren dan de zorgverzekeraars). Ik zou niet blij worden als cz verzekerde, maar misschien is dat gezien de schadelast van de doelgroep ook wel de bedoeling van cz ;). 

LEES MEER...