1 op de 7 Belgen vindt rijden onder invloed oké

Een op de zeven Belgen vindt het oké om achter het stuur te kruipen wanneer ze teveel alcohol gedronken hebben. Ondanks dat ze weten dat het fout is. Dat blijkt uit een enquête die af is genomen bij duizend Belgen.

De vragenlijst is afgenomen door iVox, in opdracht van Vinum et Spiritus, de federatie van de wijn- en sterkedranksector. Er zijn tegenstrijdige uitkomsten, 88 procent van de ondervraagden vindt namelijk dat beschonken automobilisten een gevaar op de weg zijn. Tegelijk geeft 52 procent aan al eens onder invloed te hebben gereden, 20 procent hiervan meer dan een keer en 2 procent noemt het een gewoonte. Mannen doen dit vaker dan vrouwen (65 procent tegenover 37 procent).

Concrete maatregelen
Toch wil de meerderheid het probleem aanpakken met concrete maatregelen. Bijna 90 procent is voorstander van het alcoholslot. Als er een financieel voordeel aan verbonden zit, wil ongeveer 65 procent vrijwillig een slot laten installeren. Voor het verbod van alcoholverkoop in tankstations zijn ook veel voorstanders: 72 procent van de deelnemers is pro. In Wallonië is de verkoop hiervan al verboden, in Vlaanderen nog niet.
Zo’n 65 procent pleit voor nultolerantie voor alcohol in het verkeer.

12/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...