17 procent Britse kinderen heeft kenmerken FAS

Een nieuwe studie toont aan dat 17 procent van de Britse kinderen symptomen vertoond van Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Bij deze aandoening, veroorzaakt door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, krijgen kinderen onder andere gedragsproblemen.

De wetenschappers van de Universiteiten van Bristol en Cardiff gebruikten data van vrouwen die in 1991 en 1992 zwanger waren en volgden de ontwikkelingen van 13.495 kinderen tussen de geboorte en 15 jaar.

Alcoholadvies
Het Verenigd Koninkrijk kent het vierde hoogste prenatale alcoholgebruik ter wereld. Uit recente schattingen blijkt dat driekwart van de vrouwen er alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. Een derde daarvan doet aan bingedrinken (het drinken van grote hoeveelheden alcohol op één gelegenheid). Het advies om tijdens de zwangerschap niet te drinken bestaat in het Verenigd Koninkrijk nog niet zo lang. Eerder gold daar het advies om alleen de eerste drie maanden van je zwangerschap geen alcohol te nuttigen.

Groeiachterstand
Kinderen met FAS lijden vaak aan leer- en -gedragsstoornissen. Ook zijn er uiterlijke kenmerken als een dunne bovenlip, kleine ogen en een groeiachterstand. Het advies van de Britse overheid is nu om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap of als je zwanger probeert te worden.

 

3/12/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...