17 procent jongeren 'verslaafd' aan social media

17 procent van de jongeren zegt regelmatig: ‘Ik ben verslaafd aan sociale media.’ Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meisjes zeggen vaker dat ze verslaafd zijn dan jongens. Het percentage meisjes tussen de 12 en 18 ligt op 22 procent, het percentage jongens van deze leeftijd ligt lager: 13 procent.

Meisjes gebruiken sociale media ook langer per dag. 14 procent zit vijf uur per dag op Instagram, Facebook of Whatsapp, bij de jongens is dit 6 procent. Het overgrote deel is tussen de 1 en 3 uur actief. Slechts 1 procent van de jongeren zegt geen sociale media te gebruiken.

Het gebruik heeft volgens de kinderen zelf een negatieve invloed op het concentratievermogen, schoolprestaties en hun nachtrust. Dat berichten geliket worden, of geretweet worden geeft een goed gevoel, geeft het overgrote deel van de onderzochte jongeren aan. Toch zien ze hun social media gebruik niet als een groot probleem. Als aan jongeren gevraagd wordt om social media een cijfer te geven, dan is dat bij de jongeren die aangeven niet verslaafd te zijn, een 6,4. De 17 procent die zegt wel verslaafd te zijn, geeft het rapportcijfer 7,7.

Sociale media verslaving is niet als zodanig opgenomen in DSM 5. Een tijd terug kwam nog in het nieuws dat likes even verslavend zouden zijn als drank en drugs, maar in dit artikel wordt dat weerlegd.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...