Alcohol beïnvloedt brein bij eerstejaars studenten

Na excessieve toename van alcoholgebruik door eerstejaars studenten verandert de verbinding tussen het cognitieve hersendeel en het gedeelte dat emoties verwerkt. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door masterstudente psychologie Adriene Beltz.

De studente van Penn State onderzocht samen met collega’s de veranderingen die optreden bij alcohol gerelateerde neurologische processen in de hersenen van een groep eerstejaars studenten. De onderzoekers maakten gebruik van fMRI (functionele MRI) en data analyse. De proefpersonen namen deel aan drie fMRI sessies; één voor het collegejaar en twee door het jaar heen.

De resultaten toonden een wijziging in het breindeel dat emoties verwerkt, emoties die bijvoorbeeld ontstaan bij gewenning aan alcoholtriggers.In het cognitieve deel waren ook wijzigingen zichtbaar. De uitkomst suggereert dat studenten het cognitieve deel flink moesten aanspreken om non alcoholische plaatjes niet met alcohol te associëren. Hieruit blijkt de gewenning die optreedt bij toenemend alcoholgebruik.

Omdat er na dit onderzoek nog een hoop vragen onbeantwoord blijven, heeft Beltz een vervolgonderzoek gepland om een grotere groep van deelnemers te bevragen gedurende langere tijd. Het onderzoek is gedeeltelijk gefinancierd door The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism en the National Science Foundation en zal verschijnen in de internationale krant Addictive Behaviors.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...