Steeds meer opnames Spoedeisende Hulp na drugsgebruik

Steeds meer mensen worden op de Spoedeisende Hulp van het OLVG Amsterdam behandeld voor hartkloppingen, pijn op de borst en bloedvergiftiging. Meerdere keren per jaar overlijden patiënten door overmatig drugsgebruik.

Een op de vijf patiënten die binnenkomt bij het OLVG heeft een ernstige vergiftiging en ten minste een op de tien patiënten die na drugsgebruik in een van de ziekenhuizen binnenkomt, moet worden opgenomen.

Van de 70.000 patiënten die op de spoedeisende hulp van het OLVG binnenkomen, zijn er 1100 vergiftigd door drugs. Bij de helft daarvan gaat het om cannabis. Het grootste deel hiervan bestaat uit toeristen die niet met het hoge thc gehalte in de Nederlandse wiet kunnen omgaan. Het grootste probleem voor de Nederlanders die uitgaan in Amsterdam zijn cocaïne en xtc. De dosis van de werk­zame stof mdma in xtc-pillen neemt toe. Dat maakt het extra riskant.

De combinatie van cocaïne en alcohol kan tot ‘acute hartdood’ leiden. Een kwart van de hartinfarcten bij patiënten tussen de 18 en 45 jaar is door cocaïnegebruik veroorzaakt.

28-08-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Reageer reacties (0)
LEES MEER...