Groter risico op psychiatrische aandoening bij rokers

Rokers lopen een hoger risico op psychiatrische aandoeningen. Zo kunnen rokers anderhalf tot twee keer zo vaak manisch depressief worden dan niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.

Roken maakt mensen ook psychisch zieker. Dat zou kunnen komen doordat nicotine de chemische balans in de hersenen verstoort. Daarnaast zitten er in tabak veel giftige stoffen die ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dat zou kunnen bijdragen aan de verstoring van de balans in het brein.

Tabak als zelfmedicatie
Volgens onderzoeker Jentien Vermeulen loopt de psychiatrie achter in anti-rookmaatregelen. In de psychiatrie leeft volgens haar het idee dat tabak kan dienen als zelfmedicatie voor patiënten. Ze zouden door roken minder last hebben van psychotische of depressieve klachten. Ook zouden ze helderder kunnen nadenken door de nicotine. Uit eerder onderzoek van Vermeulen bleek dat rokers juist vaker last hadden van psychotische en depressieve symptomen en moeite hadden met het geheugen dan niet-rokers.

Door te stoppen met roken konden patiënten met een psychose sneller nadenken. ‘Stoppen met roken kan dus ook psychische winst opleveren’, aldus Vermeulen.

Ingewikkeld verband
Hoogleraar psychiatrie Jim van Os van UMC Utrecht zegt tegen het Parool dat we voorzichtig moeten zijn met interpretaties, omdat het ingewikkeld is om een verband te zoeken. ‘Rookgedrag overlapt enorm met alle vormen van psychisch lijden.’ Bovendien is er met de gebruikte nieuwe onderzoeksmethode weinig ervaring in de psychiatrie.

1-10-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...