Verslaafd aan Johnny-Cash muziek na behandeling dwangneurose

De Nederlandse meneer B. (60) raakte na een behandeling tegen zijn dwangneurose verslaafd aan muziek van Johnny Cash. Jarenlang luistert hij alleen naar de overleden muzieklegende, terwijl hij daarvoor een brede muzieksmaak had, met een voorkeur voor Nederlandstalige muziek, The Beatles en The Rolling Stones, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Meneer B. werd behandeld tegen zijn obsessief compulsieve gedrag, door elektrodes die in zijn hersenen werden geïmplanteerd. Die werkten als een soort pacemaker: om de hyperactiviteit in het bewuste deel van de hersenen te corrigeren, wordt een elektrische puls afgegeven.

Na zes weken werd de behandeling succesvol geacht. Meneer B. 2, zo noemde de man de verbeterde versie van zichzelf. Maar toen gebeurde er iets vreemds: hij hoorde in de auto het liedje Ring Of Fire van Johnny Cash op de radio. Vanaf dat moment luisterde hij alleen nog maar naar muziek van de overleden Amerikaanse countryzanger.

Hij kocht alle verkrijgbare cd’s. Naar eigen zeggen voelt hij zich als een held in een film, als hij naar Cash luistert. Zijn favorieten: Folsom Prison Blues, Ring of Fire en Sunday morning coming down. Het gekke is dat zijn oorspronkelijke muzieksmaak terugkeert als de batterijen van de elektrodes opraken. Cash wordt dan juist genegeerd. Artsen hebben geen verklaring voor zijn op- en afgaande obsessie.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...