Twee verslavingsklinieken tegelijk failliet

Afkickresort RoderSana in Oirschot en privékliniek Novae, met vestigingen in Emmen, Groningen en Drachten, zijn deze week allebei op eigen verzoek failliet verklaard. RoderSana  maakte te hoge kosten en kampte uiteindelijk met een schuld van 6,5 miljoen euro. Bij Novae kwamen te weinig klanten.

Particuliere verslavingskliniek Novae was net een jaar open, toen zij hun faillissement aan moesten vragen. ‘Het was financieel niet meer verantwoord om te investeren in de kliniek’, aldus VNN, de grootste aandeelhouder van  de kliniek. Novae is in april 2013 opgericht door de reguliere verslavingszorg VNN en investeringsbedrijf Omale. Ze richtten zich vooral op werkenden, die ze zoveel mogelijk de gelegenheid wilde geven hun werk- en privéleven minimaal te belasten. Ze konden bijvoorbeeld ’s avonds op spreekuur komen. De 28 medewerkers hadden maandag een informatiebijeenkomst, toen zijn ook de cliënten persoonlijk geïnformeerd. ‘Zij krijgen een passend vervolg  bij VNN’, vertelt manager Richard van Dalen. ‘Het grootste deel van de medewerkers wordt helaas ontslagen’.

RoderSana kreeg een paar dagen geleden al uitstel van betaling, waardoor gespeculeerd werd over de financiële omstandigheden. Er werd verlies geleden omdat er hoge kosten werden gemaakt, terwijl de verzekeraars steeds strenger op de kosten letten, legt curator Ben Arends uit. ‘De totale schuld komt ongeveer op 6,5 miljoen euro.' Arends spreekt met overnamekandidaten over een eventuele doorstart. De 51 personeelsleden hebben gisteren een bijeenkomst gehad. Zij worden ontslagen.

Als gevolg van het faillissement raken bovendien vijf betrokken GGZ-instellingen mogelijk 1,5 miljoen euro kwijt. ‘Het is heel wrang om te constateren dat er publiek geld verdwijnt en ik zal dat daarom extra goed onderzoeken’, zegt de curator. RoderSana opende zijn deuren in 2008 voor mensen met een hoge maatschappelijke positie, zoals directeuren, advocaten, notarissen en beroemdheden. Zij konden in een bosrijke omgeving afkicken in een viersterrenhotel met toprestaurant, met zelfs een alcoholvrije minibar op de suite. De zorgverzekeraar betaalde de standaardvergoeding, de luxe betaalde de klant zelf.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...