Zes keer meer risico op huiselijk geweld door alcohol

Mannen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs zijn zes of zeven keer meer betrokken bij huiselijk geweld dan mannen zonder verslaving. Hetzelfde geldt voor mannen die een verslaving hebben in combinatie met een psychisch probleem, zoals een depressie. Zij scoren ook hoger dan mannen met een psychische aandoening, maar zonder verslaving.

Dat toont een nieuwe uitgebreide studie, gepubliceerd in het online tijdschrift PLOS-Medicine.De onderzoekers vonden ook een verhoogd risico op huiselijk geweld bij mannen met psychische aandoeningen, zoals ADHD. Dit verhoogde risico was niet zo duidelijk als in de groep met alcohol- of drugsverslaving.

De onderzoekers analyseerden de medische dossiers en politiegegevens van 140.000 Zweedse mannen. De mannen hadden tussen januari 1998 en december 2013 de diagnose alcohol- of drugsverslaving gekregen. De onderzoekers gingen na hoeveel van deze mannen later werden gearresteerd voor het bedreigen, aanvallen of seksueel misbruiken van hun vrouwen, vriendinnen of vrouwelijke ex-partners.

1,7 procent van de mannen die afhankelijk waren van alcohol werd later gearresteerd voor huiselijk geweld. Dat is zes keer zoveel als in een steekproef van de totale mannelijke bevolking. Van de mannen met een drugsverslaving was 2,1 procent gearresteerd voor huiselijk geweld. Dat is zeven keer hoger dan gemiddeld. 

Datum: 24-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...