E-sigaret 95% minder schadelijk? Niet waar

De bewering dat e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn dan brandbare sigaretten is verouderd. E-sigaretten zijn aanzienlijk veranderd sinds de oorspronkelijke studie uit 2013.

‘De bewering ‘95% minder schadelijk’ is onbetrouwbare informatie die zo vaak wordt herhaald dat deze als feit wordt geaccepteerd’, schreven de auteurs, waaronder Thomas Eissenberg, Ph.D. , co-directeur van het Centre for the Study of Tobacco Products aan de Virginia Commonwealth University.

Doordat er meer gebruik wordt gemaakt van verschillende materialen en verschillende verwarmingsspiralen sinds 2013, kunnen veel e-sigaretten tegenwoordig een vermogen leveren dat tien tot twintig keer hoger is dan dat van de meeste verkrijgbare 2013 e-sigaretten. Een groter vermogen verhoogt de nadelen van het gebruik van e-sigaretten, omdat er ook meer schadelijke stoffen vrijkomen.

Een onderzoek dat ook werd aangehaald in het artikel toonde aan dat de schadelijke stoffen het ademhalingssysteem kunnen beschadigen of bestaande longziekte verergeren. Het verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedplaatjesactivatie. Dit zijn effecten die op lange termijn de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Datum: 09-01-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...