Moeder maakte zoontje doodziek voor haar blog

Lacey Spears (26) wordt verdacht van de vergiftiging van haar vijfjarige zoontje Garnett. De jongen overleed aan de gevolgen van de overdosis zout, die zij opzettelijk zou hebben toegediend. De aanklagers vermoeden dat zij Münchhausen by Proxy pleegde. Ze denken dat zij haar kind ziek maakte om daarover te bloggen voor meer aandacht, ‘likes’ en volgers.

Vijf dagen na de geboorte van Garnett, moest hij met spoed naar het ziekenhuis vanwege een oorinfectie en een heftige bloedneus. Daarop volgde koorts, infecties, darmproblemen en epileptische aanvallen. Spears’ kind was altijd ziek, schrijft ze in berichten op haar website. ‘Mijn zoontje zal nooit meer beter worden’, blogde ze. Veel mensen leefden met haar mee en steunden haar in de vorm van reacties.

Op 17 januari van dit jaar bracht Spears haar ‘prinsje’ naar het ziekenhuis wegens toevallen. Twee dagen later waren zijn zoutwaardes zo hoog dat hij werd overgebracht naar een ander ziekenhuis. Op 21 januari kon hij amper nog ademen, had hij pupillen als schoteltjes en was zijn huid grijs. Garnett stierf op 23 januari, hij was pas vijf.

Tijdens deze ziekteperiode bracht mama Spears de wereld op de hoogte via social media. In april werd bekend dat zij verdacht wordt van de moord op haar zoontje. Haar volgers waren laaiend.  Alles bleek een leugen; zo verzon Spears het verhaal van Garnett’s vader, die een politieagent zou zijn die is overleden tijdens een auto-ongeluk. Zijn daadwerkelijke vader, een garagedeur-installateur, is springlevend maar kreeg geen contact met zijn kind.

Onderzoekers vermoeden dat Spears lijdt aan het Münchhausen -by-proxysyndroom, een aandoening waarbij iemand in ziekelijke mate hunkert naar aandacht, wat zich uit in het ziek maken of verwonden van hun kind. Volgens de CBS Local New York is dit het eerste geval van Münchhausen by Proxy waar aandacht via internet een rol speelt.

Op 2 juli gaat de rechtszaak verder. Spears ontkent, maar wordt ze toch veroordeeld dan hangt haar een celstraf boven het hoofd van 20 jaar tot levenslang.

In het nieuwe nummer van Lef, dat sinds 20 juni in de winkels ligt, staat een aangrijpend verhaal over het Münchhausen -by-proxysyndroom. Lef Magazine sprak Roos Baum, een vrouw die een moeder had met deze aandoening. Is Lef uitverkocht bij jouw plaatselijke boekhandel? Je kunt hem ook hier bestellen: www.magvilla.nl.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...